Skip to content

Flyglitteraturträffen 2017 utsåg lördag 7 oktober boken “The Stockholm Run” författad av Nils Mathisrud till årets flygbok. 

Boken om Stockholmsrutten. Denna rutt var den enda förbindelsen med Storbritannien under andra världskriget och upprätthölls av britternas British Overseas Airways Corporation (BOAC), AB Aerotransport (ABA) och amerikanska American Air Transport Service(AATS). I dessa civila flygbolag flögs flygplanen av britter och norrmän (BOAC), svenskar (ABA) och amerikanare (AATS).

Boken inleds med kapitel om situationen i Norge och Sverige i början av andra världskriget och om de flygbolag som trafikerade Storbritannien. I och med Tysklands ockupation av Norge och Danmark så förändrades villkoren drastiskt. Därefter kommer kapitel om i tur och ordning BOAC, ABA och AATS/ATC. Dessutom beskrivs operationerna med amerikanska C-47 mellan Kallax och Nord-Norge. Så kommer ett omfattande kapitel om olyckor och incidenter.

Författaren är en plastmodellbyggare av rang och driver också egen hobbyfirma för dekalframställning. Detta avspeglar sig i kapitlet om målning och märkning som också är presenterat i fyrfärgstryck. 72(!) stycken av författarens egna profilteckningar av flygplan pryder detta kapitel på ett formidabelt sätt. Boken är faktamässigt ytterst detaljerad och mycket rikt illustrerad med svart-vita bilder där många aldrig tidigare har publicerats.Nils är också flitig deltagare i FLIT. 

 

Priset till Kernells minne delades ut till Lars Gibson  för mångårig flygpublicistisk verksamhet.
Lars Gibsons bakgrund är Flygarens, med stort F. Under sin livsbana blev han segelflygare vid 15 års ålder. Han är hittills den ende gotlänning som erövrat Silver-/Guld-C med tre diamanter. Lars Gibson började som officersaspirant på Krigsflygskolan, Ljungbyhed, men fullföljde inte officersutbildningen. I stället skaffade han sig trafikflygarcertifikat och parallellt med den utbildningen studerade han ekonomi. Sitt första flygplan köpte han som 24 åring. Efter att ha varit puderflygare i när och fjärran började han 1961 på Transair. Han har även haft anställning vid FN-organet för civil luftfart ICAO.

Att skriva är något som Lars Gibson behärskar. Bland annat har han myntat ett nytt ord i svenska språket – skrönikor – närmare bestämt flygskrönikor i form av tio häften med flyghistorier från egen och andra författares verksamhet. Intäkterna från dessa donerades till Svensk Flyghistorisk Förening (SFF) och bildade grundplåten till Lars Gibsons fond för stöd för främst flyghistorisk publicistisk verksamhet. Intäkterna från hans senaste skrift Näst sista varvet jorden runt med start och målgång i Visby går främst till att stödja Arlandasamlingarna. Denna kan ses som en fortsättning på Jorden runt på 80 år!

Genom sina publikationer sprider Lars Gibson glädje, humor och kunskap om luftfarten och helt oegennyttigt skänker han intäkterna till välgörande ändamål, vilket i detta fall är bevarande av svensk flyghistoria i såväl litterär form som museal. En inställning som vi vet att Stig Kernell skulle omfamna. 

Pris till Kernells minne delades också ut till Anders Nyberg för boken Fantastiska Flygplan. 
Anders Nyberg är en nykomling i flygbokssammanhang, därtill är boken Fantastiska flygplan hans debutbok.

Flyglitteratur för barn och ungdom noterar vi och presenterar i listan över nyutkommen flyglitteratur, men de bedöms normalt inte som kandidater till utmärkelsen Årets flygbok. Fantastiska flygplan visade dock sådana kvaliteter att vi inte kunde undgå att reagera. Detta skall inte vara en recension, men Anders Nyberg har med sin penna och sitt ritstift på ett lättbegripligt sätt presenterat flygutvecklingen, både ur ett tekniskt perspektiv men också ur en historisk synvinkel. Inte bara flygplanen får plats utan också flera flygpersonligheter. Många böcker av det här slaget är översättningar, men Anders Nyberg har skrivit och tecknat historien ur en svensk synvinkel, vilket verkligen märks. Boken kan tjäna som lärobok också för en mer vuxen läsekrets, som inte kan så mycket om flyg.

Med boken Fantastiska flygplan för Anders Nyberg in främst barn och ungdom i luftfartens mystik och sensationer och lär ut detta på ett inspirerande sätt. Stig Kernell var på sin tid också intresserad av flygböcker för barn och ungdom och han skulle glädja sig åt denna utgivning. 

Text Bengt Olov Näs

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/FLIT17_Nils_DSC_3242_copy.jpg” alt=”FLIT17 Nils DSC 3242 copy” />
Nils Mathisrud mottar utmärkelsen Årets Flygbok av FLIT:s ordförande Sven Scheiderbauer.
Foto Sven-Erik Jönsson.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/FLIT17_Gibson_DSC_3259_copy.jpg” alt=”FLIT17 Gibson DSC 3259 copy” />
FLIT ordförande Sven Scheiderbauer läser upp motiveringen för Kernellspriset till Lars Gibson
Foto Sven-Erik Jönsson.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/FLIT17_Nyberg_DSC_3273_copy.jpg” alt=”FLIT17 Nyberg DSC 3273 copy” />
Anders Nyberg mottar pris för “Fantastiska flygplan” en bok för stora som små barn som vill lära sig om flyg.
Foto Sven-Erik Jönsson.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/FLIT17_nominerade_DSC_3342.jpg” alt=”FLIT17 nominerade DSC 3342″ />
Författare till nominerade böcker och Kernellpristagare.

Från vänster övre raden Lennart Andersson Med Last genom luften, Lars Gibson Kernellpristagare, Christer Lokind Svenskt flyg under kalla kriget, Per Pellebergs Flight testing, 
Den främre raden Nils Mathisrud The Stockholm run, Stig Holmström Flight testing, Lars-Åke Holm Flight testing, Kjell Holmström Flight testing, och Anders Nyberg Fantastiska flygplan. 
Nominerad var också Elin Larsson och Emil Sergel Mina ävntyr som djungelpilot, boken på nedre trappsteget.
Foto Sven-Erik Jönsson.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.