Skip to content

Runt 10.000 besökare fick uppleva en strålande fin flygshow på Ränneslätt vid Eksjö söndagen den 20 augusti. Det var Norra Smålands Flygklubb som för 7:e gången bjöd in till en flygdag med en mycket trevlig blandning av veteranflyg och modernt. Det var propellerplan från 30-talet som t.ex. De Havilland Puss Moth och Tiger Moth, Klemm 35, Bücker Jungmann och Jungmeister och Biltemas Spitfire, en given höjdpunkt som blandades med senare årgångar som t.ex. Sk 50 Saab Safir, Sk61 Bulldog och Tp 84 Hercules, för att bara nämna några propellermaskiner.

Förutom propellerplan och några helikoptertyper visades även jetmaskiner upp. Publiken fick se Flygvapnets skolflygplan Saab 105, Sk60 i en trevlig uppvisning och med en behaglig ljudnivå, närmast som en symaskin jämfört med vad nog alla besökare såg fram emot, nämligen en rote JAS 39 Gripen, som dånade fram över Ränneslätt med en fin uppvisning som sista programpunkt.

Alla flygentusiaster fick sitt lystmäte under det mycket välmatade programmet. Allt var mycket trevligt, men några inslag som gärna framhålles är när den mycket fina uppvisningen med de fyra Saab Safir som utgör Team 50 avslutades med att de var i luften samtidigt med de två dubbeldäckarna Bücker Jungmann och Jungmeister. Det originella med dessa maskiner är, att de har samma konstruktör, nämligen svensken Anders Johan Andersson. A.J., som han vanligtvis kallades, var chefskonstruktör vid Bücker-fabriken i Tyskland på 30-talet och konstruerade både Jungmann och Jungmeister. Vid krigsutbrottet 1939 flyttade A.J. hem till Sverige och anställdes vid Saab i Linköping. Där konstruerade han på 40-talet Saab 91 Safir, som blev en formidabel succé. Än i dag flyger åtskilliga Saab Safir både i Sverige och utomlands.

En oerhört spektakulär uppvisning gjorde Jakob Holländer med sin lilla Pitts/Thor dubbeldäckare, som med en 430 hk stark motor är konstruerad just för superavancerad flygning. Det var som speakern, Jasmine Cederqvist utbrast, ”kan man verkligen flyga på det sättet”, när Jakob gjorde sina mest häpnadsväckande manövrer med sin maskin. För publiken blev det en minnesvärd upplevelse, ingen tvekan om den saken! Men för Jakob, som är professionell uppvisningspilot i Scandinavian Airshow, var det nog ”en vanlig dag på jobbet”.

En betydligt mer stillsam och inte minst ljudlös uppvisning, men likväl mycket fascinerande, svarade 22-årige Gustav Salminen för, som visade att det går att flyga avancerat även med ett segelflygplan. Gustav tävlar i svenska landslaget och flyger uppvisningar i ett polskt segelplan byggt enbart för konstflyg. Men, ljudlös var Gustavs uppvisning inte i själva verket, för den ackompanjerades av behaglig musik. Så kan också en flyguppvisning vara!

En höjdpunkt på väldigt många flygdagar nuförtiden, så även nu på Ränneslätt, är en uppvisning med klassiska Spitfire, som ägs av Biltema och flygs av den kolossalt rutinerade Pär Cederqvist. Det är lika fascinerande var gång att se denna legendariska maskin i luften och inte minst att lyssna till ljudet från den 1580 hk starka Packard Merlin motorn. Man får lätt gåshud av detta!

Grupp Tiger, som består av tre De Havilland Tiger Moth från 30-talet och som flygs av piloterna Henrik Lundh, Stefan Sonestedt och Kenneth Öhrn, gjorde en trevlig uppvisning. Maskinerna är målade och märkta som de var som skolflygplan i Flygvapnet på den tiden. De är verkligen klassiska veteranflygplan, som gläder genuina flygentusiaster att beskåda.

En klassiker får även Flygvapnets transportflygplan Tp 84 Lockheed Hercules anses vara. Det flög första gången redan 1954, och Flygvapnet var 1965 först i Europa att få leverans av Hercules. I dag är ”Herkan” den flygplantyp son varit längst i tjänst i Flygvapnet. Totalt köptes 8 plan, och av dessa används i dag 6 stycken. Ett av dem visades upp vid flygdagen på Ränneslätt. Det är lika spektakulärt att se detta maffiga flygplan passera förbi i lågfart som i en högfartslöpa, båda varianterna bjöds publiken på.

Det var några axplock ur det digra programmet på Ränneslätt, som är ett av Sveriges äldsta i drift varande flygfält. Här har det bedrivits flygverksamhet i 105 år, bara en sån sak! Det inleddes den 6 juli 1912 då Hugo Sundstedt startade och landade här med sin Bleriot XI döpt till ”Nordstjernan”. Resten är historia, som det heter. Det är alltså på riktigt klassisk mark som flygdagarna på Ränneslätt arrangeras. Detta lyfte även Flygvapenchefen Generalmajor Mats Helgesson upp i sitt mycket trevliga inledningsanförande.

Men på en flygdag skall även Svensk Flyghistorisk Förening finnas, och så var fallet även på Ränneslätt. SFF exponerades i ett tält med bokförsäljning och medlemsrekrytering. För arrangemanget svarade SFF region Norra Småland, med Nils-Arne Nordahl tillsammans med Torstein Landström Wallmo och flera andra i regionstyrelsen. Ett stort tack för det! Christer Persson, ansvarig för SFF:s Medlemsservice svarade tillsammans med fru Birgitta för försäljningsverksamheten, medan flera SFF:are gav bra draghjälp till rekryteringen. Ett 10-tal nya medlemmar blev resultatet på plats. Många besökare i tältet fick med sig en SFT och informationsfolder. Dessutom delades flera hundra informationsfoldrar ut till publiken, så det kan förhoppningsvis också bära frukt framöver. 

Hatten av för Norra Smålands Flygklubb, som kan lägga ännu en lyckad flygdag till de tidigare!

Text och foto: Ulf Delbro (Bild 4-6

Foto: Fredric Lagerquist (Bild 1-3)

Daniel Karlsson (Bild 7-10) 

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_1_FL.JPG” alt=”Bild 1 FL” />
”Herkan” gör en högfartslöpa

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_2_FL.JPG” alt=”Bild 2 FL” />
På ”flight line” syns närmast Bücker Jungmann, Bücker Jungmeister, Klemm 35 och två Tiger Moth. Gott om publik, som synes.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_3_FL.JPG” alt=”Bild 3 FL” />
Saab Safir ur Team 50 och Jakob Holländers maskin Thor.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_4_UD.JPG” alt=”Bild 4 UD” />
Två av de fyra Saab Safir i Team 50

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_5_UD.JPG” alt=”Bild 5 UD” />
Ulf Aldorsson från Gränna med sonen Alexander anmälde sig som ny medlem i SFF. Vi hälsar varmt välkommen!

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_6_UD.JPG” alt=”Bild 6 UD” />
Fr. v.  Lars Fogelquist, Ulf Andersson, Claes von Sydow, Nils-Arne Nordahl och Torstein Landström Wallmo från SFF region Norra Småland gjorde en mycket fin insats med SFF:s deltagande i flygdagen. Tack för det!

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_7_DK.jpg” alt=”Bild 7 DK” />
Sk60 i en effektfull brant sväng med rök.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_8_DK.jpg” alt=”Bild 8 DK” />
Jakob Holländer manövrerar sin Thor på låg höjd.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_9_DK.jpg” alt=”Bild 9 DK” />
Gustav Salminen med sin mycket vackra segelflyguppvisning.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_10_DK.jpg” alt=”Bild 10 DK” />
Bücker Jungmann på kort final efter uppvisningen.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.