Skip to content

Föredrag: Slaget om England juli – oktober 1940.

Vid vårt marsmöte ute vid Ope gästades vi av Christer Bergström från Eskilstuna. Han började sin yrkesbana som gymnasielärare men ägnar sig nu enbart åt att skriva böcker med militärhistoriska teman. Han leder också militärhistoriska resor. Under universitetsstudier har han lärt sig att utgå från originalkällor och att vara källkritisk. Han har funnit att många böcker och artiklar som skrivits bygger mera på hörsägen än dokumenterade fakta. Huvudsakliga källor har varit arkiv, loggböcker, tidskrifter, litteratur och intervjuer. Hans historiska intresse började redan under pojkåren. Redan som fjortonårig ”flygnörd” etablerade han personlig kontakt med det kända tyska flygaresset Adolf Galland som har 103 nedskjutningar. Detta har lett till vänskap och ett stort kontaktnät.

Bergström inledde med att erinra om tysklands angrepp på Polen 1939. Storbritannien och Frankrike förklarade krig mot Tyskland strax efter. Frankrike kapitulerade. Storbritanniens premiärminister Churchills betydelse för det brittiska motståndet kan inte underskattas.  Hitler förde krig på två fronter, han ville i första hand utöka sitt ”livsrum” åt öster.

För att kunna landstiga i England attackerade tyska luftstridskrafter till en början brittiska fartyg. Britterna dominerade då världshaven. Luftwaffe, med Hermann Göring som ledare, var numerärt överlägset till en början. Göring är dömd som krigsförbrytare men var en duktig militär. Han tog initiativ till utvecklingen av flygplanstypen Messerschmitt 110. Under perioden juli till september 1940 led England svåra förluster både på marken, radarstationer, flygbaser etc., och i luften. Tyskarna började få ett övertag. Bergström visade också det brittiska bombflygets tidigare underskattade roll i slaget. Genom att bomba Berlin provocerade man Hitler att bomba London i stället för brittiska flygfält. Därigenom kunde det brittiska jaktflyget återhämta sig. Den 15 september utkämpades den slutgiltiga kraftmätningen mellan Luftwaffe och RAF Fighter Command. En söndag med klarblå himmel. Den dagen avgjordes slaget om England till britternas fördel. I samband med detta uttalade Churchill de bevingade orden ”aldrig förr har så många haft så få att tacka för så mycket”. Den dagen firas nu som ”Battle of Britain Day”. Den 17 september inställde Hitler sina planer på att invadera Englands kust. Bergström fastslog att betydelsen av luftkriget under denna period har underskattats.

Bergström redovisade i detalj bilder, prestanda, beväpning och nedskjutningsresultat för de mest kända flygplanstyperna Spitfire och Messerschmitt 109. Det effektivaste tyska jaktflygplanet var emellertid den tvåmotoriga Messerschmitt 110 baserat på antal nedskjutna fiendeplan i förhållande till egna förluster. Vidare ansåg Bergström att Hawker Hurricane var den flygplanstyp som vann slaget om England mycket tack vare det stora antalet. Enligt Bergströms källor förlorade tyskarna ca 1400 flygplan, RAF förlorade ca 1800 under denna period.

Vi imponerades av föredragshållarens detaljkunskaper, ett underhållande framförande och ett rikt bildmaterial.

Bengt Landervik, Östersund 2016-03-20

OBS! Bilder finns inte med här!

images/IMG_9348x.png” alt=”C Bergström” width=”782″ height=”640″ />

Christer Bergström. Foto: Bengt Landervik 

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.