Skip to content

Vid SFF Hallands sista möte för vårterminen fick medlemmarna stifta bekantskap med den legendariske chefen för Flygvapnet; Bengt G-son Nordenskiöld. Han kom i form av ett högintressant föredrag av Sven Scheiderbauer.

Sven Scheiderbauer inledde med att presentera sig själv och berättade om sitt tidiga intresse för flyg. Redan som liten hade han förmågan att se flygplan i tidningarnas dödsannonser. Karriären har sedan gått via Flygvapnet till poster som museichef för flygmuseer i både Sverige och Norge som de flesta säkert vet.

Därefter fick vi veta hur det svenska flygvapnet utvecklades under tidigt 1900-tal, dess organisation och dess chefer.

Därefter gör Nordenskiöld entré. Han studerade vid Krigsflygskolan från 1931 och 1934 genomgick han flygutbildning och steg snart i graderna i flera befattningar inom FV. 1942 efterträdde han Torsten Friis som chef för FV. Nordenskiöld blev den förste chefen med flygutbildning. Som CFV anammade han många av sin företrädares idéer och moderniserade FV på många sätt. Naturligtvis både flygplan och basorganisation men även uniformer och uppträdande. Han skrev ”Levnadsregler för FV-officerare” där alla kunde läsa vad som väntades av dem. Själv flög han en J9 när han gjorde flottiljbesök, ofta oanmäld. Det infördes olika flygförarutbildningar vilket ledde till kontroverser. Det bildades flera musikkårer inom FV men BGN ville inte att det skulle finnas särskilda flottiljmarscher. En FV-marsch räckte gott. Även om mat hade han bestämda uppfattningar och gav detaljerade instruktioner. Kort sagt: Han ville ha koll. Till den framväxande svenska flygindustrin var han mycket skeptisk. BGN var en duglig chef och blev länge kvar på sin post. Från en del av hans medarbetare har hörts kommentarer som: Självgod – svår att samarbeta med – lätt till vrede – på mina villkor –charmig – effektiv. BGN bidrog starkt till att göra det svenska flygvapnet till ett av världens bästa. Den 30 juni 1954 var hans sista dag som CFV. Då gjorde han en ”eriksgata” och flög själv till alla sina flygflottiljer. Allt under rådande total solförmörkelse.

Nordensköld blev aldrig ÖB trots att han var kandidat. När han lämnade FV övergick han till affärsverksamhet. Han satt i ett flertal företagsstyrelser. Som flygvapenchef var han emot inköp av helikoptrar, men som ledamot i Salén & Wicanders styrelse medverkade han till att svenska försvarsmakten köpte in HKP 1 och HKP4. Under sin tid i Flygvapnet myntade han ett par uttryck som kom att följa honom: ”En flygare har alltid siktet framåt” och ”Flygvapnet har ingen historia – bara en framtid”. Det låter ju förhoppningsfullt, men den flyghistoriskt intresserade kan ju sörja det faktum att under Nordenskiölds tid sparades nästan inget gammalt, det mesta skrotades ut. Även i arkiven gallrades det friskt.

Under kvällen uppstod även dialog med åhörarna som bidrog med personliga minnen om BGN, något som Sven S tacksamt noterade. Han samlar nämligen på minnen och anekdoter om den legendariske flygvapenchefen. Syftet är att så småningom publicera en bok om densamme. Den som har något intressant att berätta kan gärna höra av sig till Sven Scheiderbauer. Vi tackar för ett mycket upplysande föredrag och själv har jag väl bara en undring. Stavade Nordensköld sitt namn med eller utan i?

– Jarl Svensson

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.