Skip to content

Svensk Flyghistorisk Förening bildades 1961 av några eldsjälar i Malmö. Men intresset att bli medlem i SFF spred sig tidigt till olika delar av Sverige även om det inledningsvis var koncentrerat till Malmö, Stockholm och Göteborgs-området. I slutet av 1966 var det dags att bilda en lokalavdelning i Göteborg, och det firades vid en medlemsträff den 5 december. Regionordförande Carl-Olof Emanuelsson, som varit med från början passade på att ge en återblick över de 50 åren. Här följer en beskrivning över bakgrunden och tillblivelsen av SFF Region Göteborg:

Det började 1957 med att en genuint flyghistoriskt intresserad ung man flyttade från Halmstad till Göteborg och bosatte sig på Blidvädersgatan 18 på Hisingen. Hans namn var Curt Palmblad, och han var då 39 år. Curt var helt besatt av flyg, och han hade redan då en makalös samling foto och flygböcker, uniformsmärken och medaljer.

En annan flygintresserad person, fast betydligt yngre, var författaren av denna resumé. 1957 var jag bara 13 år. Genom en annons i dåvarande tidningen Flygrevyn, som Curt Palmblad satt in, där han erbjöd försäljning av foto på svenska militära flygplan, fick jag kontakt med Curt, och det var avgörande för utvecklingen av mitt flyghistoriska intresse. Curt blev en stor inspiratör och en mentor, som var genuint intresserad av att dela med sig av sina kunskaper men också av böcker och flygfotografier. Det var åtskilliga dubbletter som hamnade i mina samlingar.

Men hur var det nu med lokalavdelningen i Göteborg – hur kom den till? De första åren från det att jag fick kontakt med Curt Palmblad, så fanns det inte så många flyghistoriker i hans nätverk i göteborgsområdet överhuvudtaget, som jag minns. Men i slutet av 1960 fick Curt och jag ett brev från en viss herr Olof Sundgren i Malmö, som sökte kontakt med ”de spridda aerofiler som finns i Sverige” för att bilda en flyghistorisk förening. Det  uppropet resulterade i att SFF bildades i Malmö i början av året därpå, dvs 1961. Curt och jag blev mycket tidigt medlemmar.

Nu började det så småningom dyka upp personer i Göteborg med omnejd som var flygintresserade och som Curt och jag fick kontakt med, men det var ändå inte särskilt många. När man tittar i medlemsförteckningen över de första 40 medlemmarna i SFF, så var det bara en handfull som var från göteborgsområdet, närmare bestämt 7 personer. I dag är det endast två personer i livet från den tiden, det är modellbyggare Thorulf Stading i Lerum och jag. Thorulf, som nu fått 90 år ”på nacken” är still going strong och fortfarande trogen medlem i SFF!

Vi få entusiaster träffades lite då och då i olika sammanhang, oftast hemma hos Curt. Det var mycket modellbyggeri, och så for vi på flygdagar här och där. Det tuffade på och hände väl inte så mycket, bortsett från att Curt ständigt höll ett enormt tempo i sitt samlande och allt vad han höll på med, och så odlade han sina kontakter runt om i landet.

Men, åren gick och 1966 började det blåsa lite nya vindar. Då dök en från början fartygsintresserad ung göteborgare vid namn jan Frumerie upp. Jan, som då var 29 år hade blivit inspirerad att börja syssla med flyghistoria, framförallt med modellbygge. Jan fick via en notis i Teknikens Värld kontakt med SFF. De skickade en lista över medlemmar i Göteborg, och det var inte mer än runt 15 personer på listan om ens så många. Jan tog initiativ till att ringa runt och kalla till en träff, och den blev förstås hos Curt Palmblad.

Under tiden tog det fart i Göteborg. Kretsen av flygintresserade personer växte, och namn som Åke Fredriksson, Frank Pålsson, Björn Hermond, Kent Runfors, Nils Carlsson, Bengt Olsson och Hans Percy m.fl. dök upp. 1967 kom även vår nuvarande ordförande Carl-Olof Emanuelsson och hans gode vän Stig Jarlevik med i gänget. De var inte mer än 16 år då, så de var unga pojkar på den tiden.

Så var det då dags. I slutet av 1966 ordnades en träff i Halmstad mellan bl.a. jan Frumerie och Curt Palmblad från Göteborg och några personer från SFF:s sydsvenska sektion med Håkan Lundborg i spetsen, och man beslöt då, att starta en lokalavdelning i Göteborg. Jan Frumerie utsågs till ordförande.  Curt Palmblad blev vice ordförande. Ansökan skickades även till SFF:s styrelse i Stockholm, som efter viss tid godkände den nya lokalavdelningen.

Man träffades regelbundet hemma hos varandra, oftast hemma hos Curt Palmblad, som flyttat till Bangatan i Majorna. Curt, med sitt enorma flygintresse och kunnande var förstås en given centralgestalt, inte minst för alla ungdomar, ”Palmblads pojkar”, som var med på den tiden.

Men 1968 fick man tillgång till en lokal att träffas i, det var det tidigare Lgc:t i Otterhälle-berget på Stora Badhusgatan 8 i Göteborg. Därifrån flyttade man efter några år till ett annat bergrum, nu i Kvarnberget strax intill, och så småningom fick man först disponera gamla Uoff-mässen och därefter Off-mässen på F9 som sedan 1969 var nerlagd. Man träffades en gång i månaden, och särskilt i början kretsade det mycket kring modellbyggande.

Från ett litet antal medlemmar i den nybildade lokalavdelningen i Göteborg, som sedermera kallades SFF Region Göteborg, har vi idag växt till mer än 800 medlemmar, det är fantastiskt! Det är många personer som varit initiativrika, driftiga och entusiastiska, och som på olika sätt medverkat till den positiva utvecklingen. Men primus motor och den stora eldsjälen från början var utan tvekan Curt Palmblad. Han var i många år en lysande mentor och inspiratör, inte minst för alla de unga, flyghistoriskt intresserade personerna i Göteborg med omnejd.

Curt Palmblad fick 1972 motta KSAK:s silverplakett i samband med SFF:s årsmöte på F5, Ljungbyhed. Inte mindre än 7 generaler var närvarande. Plaketten överräcktes av general Nils Söderberg. Dessutom fick Curt Palmblad 1975, som nummer tre i ordningen motta SFF:s finaste förtjänsttecken, Söderbergplaketten. Båda utmärkelserna var mycket välförtjänta, och det var förstås kolossalt hedersamt för Curt.

Curt Palmblad, Sveriges förste, genuine flyghistoriker, som lade grunden till SFF Region Göteborg, gick ur tiden 1978, endast 60 år gammal. 

Text och foto: Ulf Delbro

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_1.jpg” alt=”Bild 1″ />

Nestorn Curt Palmblad lade grunden till det som blev SFF Regionavdelning Göteborg.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/SFFG50_Bild_2.jpg” alt=”SFFG50 Bild 2″ />

Genom denna annons fick många kontakt med Curt Palmblad.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/SFFG50_Bild_3.jpg” alt=”SFFG50 Bild 3″ />

När SFF:s lokalavdelning Göteborg bildats togs en informationsfolder fram.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/SFFG50_Bild_4.JPG” alt=”SFFG50 Bild 4″ />

Ordförande Carl-Olof Emanuelsson kåserar om de första 50 åren.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/SFFG50_Bild_5.JPG” alt=”SFFG50 Bild 5″ />

Vid 50-årsträffen gästades Region Göteborg av Micael, ”Micke NIS”, Nilsson, den siste fältflygaren, som gjorde sitt sista flygpass den 5 maj 2016 efter 38 år i Flygvapnet som aktiv pilot och med 4457 flygtimmar. Micke NIS, som berättade om sitt spännande flygarliv för drygt 50 SFF:are, avtackas här av ordförande Carl-Olof Emanuelsson. 

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.