Skip to content

En av flygsveriges mest exklusiva föreningar, TTT, dvs Tusen Timmar Tunnan-klubben firade den 19 augusti 40 år. Det ägde rum på fagra Visingsö där man bl.a. under mycket gemytliga former åt en jubileumsmiddag på restaurang Framnäs. Stämningen bland de 44 deltagarna med respektive var på topp, och till förrätten sjöngs givetvis klassikern ”Vi flygare….”

TTT-klubben bildades lagom till Flygvapnets 50-årsjubileum 1976. Det skulle vara ett sätt att uppmärksamma både Saabs enastående fina flygplan, J 29 Tunnan, som då varit i tjänst på förband i 25 år, och de piloter som flugit maskinen mer än 1000 timmar.

Initiativet till att bilda TTT-klubben togs av försäljningsdirektören vid Saabs Flygdivision Olof Wirén, och den legendariske Tunnan-piloten Bengt-Egon Kämpe. Man höll från början mycket hårt på kravet minst tusen flygtimmar med Tunnan för att få bli medlem. Rekordet innehas av Bertil ”Berra” Eriksson med 1.842 timmar!

– Vi var från början drygt 80 piloter som var kvalificerade att bli medlemmar i TTT, men vi blev allt färre för varje år, berättar Bengt-Egon Kämpe när vi träffar honom under firandet på Visingsö. Vid årsmötet 2002 var det bara 18 medlemmar kvar, så då fick vi tänka om, fortsätter han. Vi beslutade att alla som någon gång flugit 29:an skulle bli inbjudna till Tunnan-Träffen, som vi nu kallar våra årliga sammankomster, och vi har nu 57 Tunnan-piloter över hela landet på vår inbjudningslista. Medelåldern ligger på drygt 80 år, den yngste är född 1944. Sammantaget har vi räknat fram att närmare 1.200 piloter i Flygvapnet någon gång har flugit 29:an, upplyser Bengt-Egon. Det antalet motsvarar 25 procent av alla piloter som utbildats på F5.

– Tunnan-Träffen ordnas en gång varje år på olika platser i landet, förklarar Bengt-Egon Kämpe, som vid årets träff för tjugonde året (!) omvaldes till föreningens ordförande. Flygande Tunnan var på sin tid ett supermodernt krigsflygplan, och alla kamrater som är med på våra träffar var också bland dem som hade till uppgift att försvara landet mot luftangrepp om kriget skulle brutit ut på 50-eller 60-talet när de var aktiva piloter i Flygvapnet. Alla kan förstå, att vi har kolossalt många intressanta saker att tala om vid våra träffar, säger Bengt-Egon med mycket stor inlevelse.

Bengt Egon själv, som fyllt 80 år och numer bor i Steninge i Halland, flög S29 på F11 fram till 1966 och därefter på Målflygdivisionen till 1972. Han fick sammanlagt ihop 1.182 flygtimmar på 29:an. Efter tjänsten i Flygvapnet erlade Bengt-Egon ingenjörsexamen och fortsatte därefter att studera på universitet. Han lär vara den första att tillämpa datorbaserad Artificiell Intelligens, AI, inom processindustrin. Efter en civil karriär som utvecklingschef på ett konsultföretag och på AB Studsvik gick Bengt-Egon år 2001 i pension, 65 år ung, dock utan att pensionera sig. Han bildade då ett eget konsultföretag och har bl.a. hållit ett otal föredrag om AI runt om i landet. Men Bengt-Egon är även en mycket uppskattad föredragshållare om sitt flygarliv, som han hållit hos flera SFF-regioner.

Flygplan Saab 29 flög första gången den 1 september 1948.  F13 i Norrköping blev i maj 1951 den första flottilj som utrustades med J 29A. 29:an var sedan i tjänst som krigsflygplan i jakt- attack- och spaningsversioner fram till slutet av 1966. F4 på Frösön och F11 i Nyköping blev då de sista flottiljerna att ta 29:an ur tjänst. Men flygplantypen fick fortsatt tjänstgöra på Målflygdivisionen på F3, Malmen fram till augusti 1976. Den sista flygningen i Flygvapnet med Flygande Tunnan genomfördes vid flygdagen på Malmen den 29 augusti 1976, då Flygvapnet firade 50-årsjubileum. Nu vid Flygvapnets kommande 90-årsjubileum på Malmen den 27-28 augusti finns en uppvisning med SwAFHF:s J29, Gul Rudolf med i flygprogrammet, det blir en högtidsstund för alla flygfantaster och särskilt för dem som har Tunnan som favoritflygplan, och det är många!

50-årsjubileet av 29:ans första flygning firades den 1 september 1998 med en flyguppvisning med Gul Rudolf på Malmen som bevittnades av fler än tusen åskådare.  Totalt tillverkades 665 exemplar av Flygande Tunnan vid Saabs verkstäder i Linköping.

Text: Ulf Delbro

Foto: Ulf Delbro, Bengt-Egon Kämpe och Daniel Karlsson

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/TTT_Kampe_bild_1.jpg” alt=”TTT Kampe bild 1″ width=”890″ height=”1179″ />

Bengt-Egon Kämpe, ordförande i TTT-klubben, flög flygplan 29, Flygande Tunnan från hösten 1956 till september 1966. Det blev totalt 1.182 timmar under sammanlagt 1.738 flygningar.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/J29_gul_R.jpg” alt=”J29 gul R” />

Saab 29  Gul Rudolf är i dag en klenod som gläder kolossalt många flygfantaster vid olika uppvisningar runt om i landet.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bengt-Egon_Kampe.jpg” alt=”Bengt Egon Kampe” />

Bengt-Egon på Visingsö under jubileumsfirandet, TTT 40 år.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/TTT_Medlemsmarke_Bild_4.jpg” alt=”TTT Medlemsmarke Bild 4″ />

TTT-klubbens logotyp

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.