Skip to content

För 50 år sedan, 8 februari 1967, lättade Saab 37 Viggen för den första flygningen.

Ulf Edlund, Christer Lokind och undertecknad träffades 26 november 2016 på väg till en mottagning för att uppvakta general Sven-Olle Olsson på hans 90-årsdag.
Vad inträffade 8 februari 1967 frågar Ulf,……. jo Viggens första flygning. Det borde firas!

Strax därefter beslöts att SFF i samarbete med Östergötlands Flyghistoriska Sällskap (ÖFS) och Saab AB arrangera ett seminarium med föreläsningar om hur Viggen användes av Flygvapnet och vad den betydde till skillnad från sina företrädare.

Onsdag 8 februari 2017 samlades drygt 100 inviterade personer på Saab AB:s nya konferensanläggning “Flight deck”.

Klockan 12:45 anlände SwAHF AJS 37 Viggen från nordväst eskorterad av två JAS 39 Gripen. SwAHF AJS 37 spakades av Stellan Andersson, som efter överflygningen gjorde en liten flyguppvisning för seminariedeltagarna och alla Saab anställda som strömmat ut från verkstäder och kontor.

Seminariet började efter flyguppvisningen med en video om Viggenprojektet. Sedan följde fyra föreläsningar av Leif Åström, Kurt Ottosson, Per-Olof Eldh och Mikael Olsson alla mycket erfarna Viggen piloter. Dessa presentationer var av mycket hög klass och kolossalt intressanta! Att Viggen var ett flygplan som var mycket uppskattat av piloterna var alldeles uppenbart!

Föreläsarna beskrev hur de olika versionerna av Viggen med modernare teknologi avsevärt höjde Sveriges försvarsförmåga, först som attackflygplan och sedan för spaningsuppgifter, medan de senare jaktversionerna enligt utländska bedömare var “Best in Class” för sin tid.

Bland deltagarna fanns flera personligheter från Flygvapnet och Materielverket som betytt mycket för Viggens tillkomst och utveckling. Bl.a. Sven-Olle Olsson C FV 1982-1988, Gunnar Lindqvist, C FMV 1980-1989 och Sven-Olof Hökborg, C FMV 1989-1994. Många av ingenjörerna vid Saab som konstruerade och utvecklade Viggen fanns också på plats samt fd Saab provflygare. De två piloterna med flest flygtimmar på Viggen, Tord Kvartsén (2924,76 tim)  och Jan Setterberg (2825,96 tim) deltog också.

Det blev ett mycket uppskattat tillfälle till återseende för många deltagare, som inte träffat varandra på många år.

SFF vill gärna tacka ÖFS och Saab för ett mycket gott samarbete i att förverkliga detta seminarium, som kunde arrangeras med kort framförhållning. Inte minst ett stort tack till Saab för ett generöst och professionellt värdskap under seminariet!

Samma kväll höll Ulf Edlund ett föredrag om Viggen på Flygvapenmuseum i Linköping/Malmen, som lockade närmare 250 personer. Att hjärtat klappar mycket varmt för Viggen hos många Linköpings-bor är uppenbart.

Text: Bengt Olov Näs, Foto Lasse Hejdenberg

OBS! Bilder finns inte med här!

images/170208_Viggen_50_ar_SAAB_Linkoping_03.jpg” alt=”170208 Viggen 50 ar SAAB Linkoping 03″ />SwAHF AJS 37 återvänder till Saabfältet 50 år efter första flygningen.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/170208_Viggen_50_ar_SAAB_Linkoping_02.jpg” alt=”170208 Viggen 50 ar SAAB Linkoping 02″ />Lågfartsegenskaperna med ställ ute visas ofta upp på flyguppvisningar.

 

.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/170208_Viggen_50_ar_SAAB_Linkoping_04s.jpg” alt=”170208 Viggen 50 ar SAAB Linkoping 04s” />

Lennart Sindahl, Saab AB hälsar alla välkommna.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.