Skip to content

OBS! Bilder finns inte med här!

images/SFF_J-H_logga_copy.jpg” alt=”SFF J H logga copy” style=”display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;” />

Till vårt månadsmöte i mars hade vi inbjudit Bengt Olov Näs att berätta om Anton ”Skeks” Hansson, pionjärflygare från Jämtland. Näs har ett genuint flygintresse. Flygpojke vid F4, flygteknisk utbildning, segelflygare, och en yrkeskarriär som flygingenjör vid SAS. Näs, som är från Leksand, men nu bor i Skåne, är ordförande i Svensk Flyghistorisk Förening. Han kom över ett manuskript till en bok om Skeks, sammanställt av privatflygaren och journalisten Harald Millgård. Han har rötter från Åre och var god vän med Skeks. Näs har tillsammans med Ingmar Lind i Siljansnäs redigerat detta manuskript till en bok ”Skeks, MÅSTE FLYGA”. Hur Anton Hansson kom att kallas Skeks härleds till en händelse när han körde turister i en båt på Enan i Jämtland. En passagerare kommenterade att motorn skakar så väldigt. ”Nää, han skeks” rättade Anton som höll fast vid sitt jämtländska tungomål.

Skeks föddes 1897 i en by nära Föllinge i Jämtland. Han var tekniskt intresserad och gjorde flera uppfinningar i sin ungdom. En propellerdriven isjakt, en föregångare till snöskoter mm. Han sysslade bl.a. med elinstallationer i Handöls täljstensfabrik och på landsbygden.

1931 köpte Skeks sitt första flygplan, en tvåsitsig Dietrich-Goliat med en motor på 62 hk. Flygplanet var byggt i Tyskland och kom till Sverige som ett vrak via Norge. Det renoverades vid flygverkstaden på F 4. En pilot vid Flygkåren på Frösön lärde Skeks att flyga. Hans flygcertifikat har nummer 45 och är daterat 1932. Detta flygplan havererade 1933 på Åresjön, reparerades och såldes till Leksands flygklubb. Han leveransflög flygplanet till Leksand. Där tillbringade han en tid som mekaniker och flyglärare.

Sitt nästa flygplan köpte Skeks i England 1936 med hjälp av två sponsorer. Det var en Puss Moth som han flög till Sverige. Denna flygning slutade med haveri under start i Leksand. Flygplanet reparerades och flögs hem till Jämtland. Det havererade 1938 i en sjö och såldes. En av åhörarna var son till en av dessa sponsorer och kunde berätta flera detaljer kring denna händelse.

Under kriget försörjde han sig som Luftvärnsflygare på Gotland. Han blev då beordrad att flyga vissa rutter på olika höjder för att öva Luftvärnet. Han kom att äga sex olika flygplan under sin flygartid. Han loggade 2606 flygtimmar och hade flugit 6133 passagerare. Han var duktig mekaniker och utförde de flesta underhålls- och reparationsarbeten själv. Vid ett tillfälle ersatte han en brusten ventilfjäder med en liknande ventilfjäder från en bil! 1966 kunde han till sin besvikelse inte få sitt flygcertifikat förnyat p.g.a. högt blodtryck.

Skeks har samarbetat med andra flygpionjärer i Jämtland, både Gunnar ”Spökis” Andersson och Hugo Eriksson i Tandsbyn som byggde egna flygplan. Några i publiken hade träffat Skeks och kunde berätta egna minnen. Skeks var en flitig brevskrivare. Han har i ett brev till en vän redovisat 18 svåra nödlandningar ”oftast på icke önskvärda ställen”. Han kom alltid lindrigt undan. Skeks avled 1971 i Föllinge.

Cirka 40 åhörare tackade Bengt Olov Näs med en varm applåd.

Bengt Landervik

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/BONas1_1_ps.jpg” alt=”BONas1 1 ps” />Bengt Olov Näs och kvällens åhörare. Fotograf: Bengt Landervik

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.