Skip to content

Flygdagen i Örebro den 2 september uppfyllde alla kriterier på en lyckad flygdag! Solen sken, himlen var klarblå och cumulusmolnen kritvita, temperaturen var behaglig. Redan tidigt började publiken strömma till för att njuta av de spektakulära uppvisningarna, vilka föredömligt följde slag i slag, utan longörer. När ett uppvisningsflygplan landade, var nästa ofta redan i luften. Markutställningen bjöd också mycket att studera, som allmänflygplan, historiska flygplan och modellflygplan. Då och då avbröts flyguppvisningarna av startande och landande charterflygplan, affärsflygplan och ambulansflygplan, ”extranummer” som gav extra krydda åt anrättningen.

Själv anlände jag till flygdagen som det anstår, i Flygande Veteraners silvergråa gamla dam Daisy, världens enda svenskregistrerade DC-3, efter en trettio minuters behaglig flygning från hemmabasen i Västerås. Första som mötte var en uppvisning av en annan silvergrå gammal dam, Saab J 29 Tunnan från Swedish Air Force Historic Flight. Deras fantastiska samling av huvudsakligen samtliga Saabtillverkade jetflygplan utom J 21R, är fullkomligt världsunik, och man kan inte annat än att lyfta på hatten för dessa fantastiska män, både i luften och på marken, som håller denna armada flygande! Uppvisningarna med Saab 105, Tunnan, Lansen, Draken och Viggen var några av flygdagens absoluta höjdpunkter. Särskilt trevligt var det att åter få se trotjänaren J 32B Lansen i luften igen, efter fem års stillestånd. Biltema visade upp både North American Mustang och Supermarine Spitfire, för dagen flugna av Jan Andersson och Pär Cederqvist till det rytande ackompanjemang som bara Rolls Royce Merlinmotorer kan frambringa! Som kontrast till dessa jaktflygplan från andra världskriget genomförde Mikael Carlson och Johan Gustafsson en lustiger dans i Fokker DVII och Tummeliten, en fingerad luftstrid som den kunde ha gestaltat sig över Flanderns skyttegravar under första världskriget.   

Team 50 med Saab Sk 50 Safir uppträdde i tregrupp och fick hjärtat att klappa lite fortare hos dem som fick sin grundutbildning på typen, vilken under många år fostrade flygelever på Krigsflygskolan i Ljungbyhed. Pilotveteranerna Olle Norén och Kjell Nordström visade roteflygning i den högre skolan med två Sk 16. Uppvisningarna fortsatte i raskt takt med solouppvisning av DC-3:an Daisy, helikopteruppvisning med veteranhelikoptrar från Flygvapenmuseum, avancerad flygning med Extra EA 300L och fallskärmhoppning av medlemmar i den lokala hoppklubben.

Flygdagen i Örebro var mycket lyckosam även när det gällde medlemsrekrytering. Radarparet Sune Larsson och Ulf Delbro, som förstärkte bemanningen av SFF-montern och fokuserade på värvningsinsatser, lyckades rekrytera ett 20-tal nya medlemmar. Glädjande nog var flera av dessa ungdomar, vilket naturligtvis är mycket välkommet! Mycket trevligt var också besök av många medlemmar, som dök upp för en pratstund. De gav även god draghjälp åt nyrekryteringen genom att berätta för dem som övervägde medlemskap, hur nöjda de är med SFF. I Medlemsservice tält svarade Henrik Tisell och Lars Tolksam för försäljningen av förenings utbud. Stort tack till alla SFF:are som på detta sätt hjälper och stöttar föreningen!

Text och foto: Lennart Berns

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Orebro17_Viggen_.jpg” alt=”Orebro17 Viggen ” />Brutala AJ 37 Viggen imponerade stort på besökarna genom Stellan Anderssons uppvisning som omfattade hela fartregistret upp till knapp ljudfart samt kortlandning med reversering.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Orebra_19_16-rote.JPG” alt=”Orebra 19 16 rote” />Det är inte många meter mellan flygplanen när rutinerade Olle Norén och Kjell Nordström visar roteflygning med North American AT-6, iFlygvapnet Sk 16.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Orebro_17_340.JPG” alt=”Orebro 17 340″ />
Saab 340 i denna målning och märkning gav associationer till den tid Swedair flyg typen.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Orebro_17_Tunnan_copy.jpg” alt=”Orebro 17 Tunnan copy” />
Saab J 29 Tunnan taxar in efter sin uppvisning. Tunnan flög första gången 1948 och fyller alltså 70 år nästa år! Still going strong!

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Orebro_17_Extra.JPG” alt=”Orebro 17 Extra” />
Extra EA 300L är ett flygplan konstruerat enbart för avancerad flygning, något som också flygdagspubliken fick bevittna.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Orebro_17_Kjell.JPG” alt=”Orebro 17 Kjell” />
Kjell Nordström är Sveriges meste uppvisningsflygare genom tiderna. Han har spakat allt från  Bleriot XII till Viggen! Här kliver han ur sin Sk 16.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Orebro_17_Rok.JPG” alt=”Orebro 17 Rok” />
Rök förhöjer alltid värdet av flyguppvisningar, särskilt för flyguppvisningsgrupper, som här Team 50.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Orebro_17_SFFh_rnan_copy.jpg” alt=”Orebro 17 SFFh rnan copy” />
SFF hade fått en bra plats för rekrytering och försäljning, något som denna bild ger vittnesbörd om. Det var många som ville veta mera om föreningen, träffa likasinnade eller ta del av Medlemsservice breda sortiment.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Orebro_17_Sm_grabbar.JPG” alt=”Orebro 17 Sm grabbar” />
Det skall börjas i tid … Kanske drömmer dessa småkillar om ett liv i det blå när de blir äldre. I bakgrunden Flygande Veteraners DC-3 Daisy.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Orebro_17_HKP_5.JPG” alt=”Orebro 17 HKP 5″ />
Hugheshelikoptern med svensk beteckning HKP 5, var en gång grundskolhelikopter innan Försvarsmakten övergick till att köpa denna utbildning i Tyskland. 

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.