Skip to content

OBS! Bilder finns inte med här!

images/F_10.jpg” alt=”F 10″ style=”font-size: 19.8px;” />

Helgen den 22-23 april genomförde SFF planenligt sitt årsmöte på f.d. F 10, Barkåkra utanför Ängelholm. Mötet samlade drygt 100 medlemmar, vilket var mycket positivt. Lokaliteterna som utnyttjades var den fina konferensanläggningen Valhall Park Hotell och Konferens inne på flottiljområdet. Den sedvanliga middagen intogs på den tidigare officersmässen, numera kallad Slottet. Söndagens traditionella studiebesök gick givetvis till det kolossalt fina flygmuseet på platsen, som drivs av F 10 Kamratförening. Kamratföreningen ställde f.ö. upp och gav SFF mycket värdefullt stöd för att genomföra årsmötet, vilket SFF, genom ordförande Bengt Olov Näs framför ett mycket stort tack för!

Årsmötet inleddes, som vanligt med föredrag. Först ut var allas vår Sven Stridsberg, som gjorde en mycket trevlig och intressant presentation i ord och bild över alla Draken-versioner som funnits på F 10 –  Sveriges mesta Draken-flottilj.  Vi fick härigenom en återblick till fornstora dagar – intet öga var torrt. Ett stort glädjeämne är det faktum, att en av F 10:s J35 J Draken nu överförs till Swedish Air Force Historic Flight för att ingå i uppvisningsgruppen. Flygplanet är nu civilregistrerat med beteckningen SE-DXR.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/SStridsb.jpg” alt=”SStridsb” />
Sven Stridsberg berättar om en incident med en av Drakarna

Nästa talare var brigadgeneral Tomas Fjellner, sista flottiljchefen vid F 10 vid nedläggningen år 2001. Tomas Fjellners mycket intressanta föredrag hade rubriken ”Jaktflygare, flottiljchef och internationella utblickar”. Det spände över allt från flygglädje och allvar som aktiv jaktpilot till ledarskapsfrågor och omsorg om personalen under flottiljens nedläggningsfas, och avslutades med intryck från en månads studier på plats i ett antal länder i Mellanöstern som del av en universitetsutbildning vid Royal College of Defence Studies i London år 2004. Tomas Fjellners föredrag var med sitt breda perspektiv en höjdpunkt och gav ett stort mervärde åt årets årsmöte i SFF.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/TFjellner.jpg” alt=”TFjellner” />

SFF framför ett stort tack till både Sven Stridsberg och Tomas Fjellner för deras eminenta föredrag!

Årsmötesförhandlingarna gick helt planenligt. Som mötesordförande valdes Sven Scheiderbauer och till sekreterare Bengt Andersson. Ett årsmötesprotokoll kommer att läggas ut på Medlemmars sida på hemsidan. Nämnas kan, att styrelsens förslag till stadgeändring, som funnits utlagt på hemsidan, tillstyrktes och beslutades av årsmötet. Detta innebär, att medlemmar i SFF har rätt att utan extra kostnad delta i alla SFF-regioners mötesverksamhet oavsett var man har sin egen hemvist. Utbudet av föredrag hos regionerna är f.ö. imponerande. SFF:s ordförande Bengt Olov Näs påpekade vid sin genomgång av verksamhetsberättelsen att inte mindre än sammanlagt 87 föredrag genomfördes hos SFF:s 14 regioner under 2016! Denna mötes- och föredragsverksamhet skapar ett betydande mervärde med att vara medlem i SFF.

Vid årsmötet ingick traditionsenligt utdelning av hedersmedlemskap och utmärkelser enligt följande:

Till hedersmedlem utsågs på styrelsens förslag Göran Landström från Kisa. Göran blev medlem i SFF år 1985. Vid årsmötet 1989 (också på F 10) valdes Göran in i styrelsen och fick i uppdrag att vara sekreterare. Göran var sekreterare i 10 år och satt i styrelsen i sammanlagt 23 år. SFF gratulerar Göran Landström till hedersmedlemskapet!

OBS! Bilder finns inte med här!

images/GLandstrom.jpg” alt=”GLandstrom” style=”font-size: 19.8px;” />
Göran Landström mottar Hedersmedlemsdiplom och blombukett.

”Söderbergplaketten” till Pär Cederqvist. Motivering (förkortad): Pär Cederqvist har under mer än 40 år turnerat runt bland ett stort antal flygfält och flottiljer på flygdagar och liknande evenemang och gjort mycket uppskattade flyguppvisningar med sin egen klassiska Tiger Moth och på senare år även med Biltemas Spitfire. Pär Cederqvist har med sin Tiger Moth från 1935 hållit veteranflyg levande in i modern tid till glädje för nya generationer flygintresserade och har därmed gjort en insats av väsentligt flyghistoriskt värde.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/PCederqvist.jpg” alt=”PCederqvist” style=”font-size: 19.8px;” />
Glad Pär Cederqvist med Söderpergsplakett och blommor

SFF:s förtjänstmedalj i silver till Jasmine Cederqvist och Håkan Brandt. Motivering (förkortad): Jasmine Cederqvist och Håkan Brandt har sedan 2008 blivit ett välkänt och mycket populärt speakerpar på både civila och militära flygdagar runt om i Sverige. Med vitt skilda flygbakgrunder men med ett gemensamt brinnande flygintresse kompletterar Håkan och Jasmine varandra på ett strålande sätt.  Båda har gjort en mycket stor insats för popularisering av såväl historiskt som modernt flyg. Genom sitt glada och trevliga sätt har de bidragit till att publiken både trivts och fått lära sig mycket om flyg på uppvisningarna.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Speakerpar.jpg” alt=”Speakerpar” style=”font-size: 19.8px;” />

OBS! Bilder finns inte med här!

images/JCHB.jpg” alt=”JCHB” style=”font-size: 19.8px;” />
Speakerparet Jasmine Cederqvist och Håkan Brandt.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Soderbsilvermed.jpg” alt=”Soderbsilvermed” style=”font-size: 19.8px;” />
Paret Pär och Jasmine Cederqvist och Håkan Brandt med sina utmärkelser.

SFF:s förtjänstmedalj i silver till Bo Hugmark, SFF Stockholm. Motivering (förkortad): Bo Hugmark är en av grundarna av regionavdelningen, SFF Stockholm, och har under 25 år mycket förtjänstfullt arbetat i styrelsen för SFF Stockholm sedan regionavdelningen formellt bildades 1992 . Till dessa 25 år kan läggas 15 års engagemang i SFF innan regionavdelningen i Stockholm startade. SFF Stockholm vill uppmärksamma och tacka Bo Hugmark för hans mångåriga och mycket förtjänstfulla insatser och gratulerar honom till SFF förtjänstmedalj i silver!

OBS! Bilder finns inte med här!

images/BHugmark.jpg” alt=”BHugmark” />
Bo Hugmark mottog Silvermedaljen ur händerna på representatnter från SFF-Stockholm Michael Sanz och Peter Fredriksson 

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/CeW.jpg” alt=”CeW” />Carleric Weiland, som suttit i styrelsen i 6 år och varit kassör hade avsagt sig omval, och blev avtackad av ordförande Bengt Olov Näs för sina mycket uppskattade insatser.

 

En mycket viktig del av SFF:s årsmöten är den sociala delen dvs att medlemmarna får träffas och umgås med varandra. Middagen med mingel och allt som hör till är därför mycket uppskattad. Under ledning av den rutinerade toastmastern Sven Scheiderbauer sjöngs traditionella visor till den förträffliga maten (och drycken), och vi fick höra trevliga anföranden av de nypromoverade medlemmarna plus även från några av de andra middagsgästerna. Det blev en mycket trevlig och sen kväll i glada vänners lag, precis som det skall vara på ett årsmöte i SFF.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Honnorsbord.jpg” alt=”Honnorsbord” />
Honnörsbordet med hedersmedlemmar och Toastmaster Sven Scheiderbauer

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Toastm.jpg” alt=”Toastm” width=”383″ height=”590″ /> 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/ordf.jpg” alt=”ordf” width=”379″ height=”590″ />
Toastmaster leder allsången och ordförande hälsar alla välkomna

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Middag1.jpg” alt=”Middag1″ />

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Middag2.jpg” alt=”Middag2″ />

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Gibson.jpg” alt=”Gibson” />Hedersmedlemen Lars Gibson på “talar” stol.

 

Söndagens program var, som sagt, ett besök i det strålande fina flygmuseet, som F 10 Kamratförening byggt upp och driver. Det är mycket imponerande! Hatten av för det! En planerad körning av J22:ans motor kunde dessvärre inte genomföras, men Pär Cederqvist bjöd i stället deltagarna på en högtidsstund genom en flyguppvisning med Biltemas Spitfire, som finns på området. Det är lika fascinerande var gång att få uppleva mullret från Merlin-motorn, och se en uppvisning med detta legendariska flygplan. Ett mycket stort tack till Pär för denna insats, den blev utan tvekan kolossalt uppskattad av alla!

OBS! Bilder finns inte med här!

images/KF1.jpg” alt=”KF1″ />

OBS! Bilder finns inte med här!

images/KF2.jpg” alt=”KF2″ />
Information om F 10 Kamratförening och museet. Museiechefen Lennart Ohlsson berättade om J22 Röd Kalles status.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/RKalle_Sten_Norrmo.jpg” alt=”RKalle Sten Norrmo” />Lennart Ohlsson och Sten Norrmo, som flugit J22

OBS! Bilder finns inte med här!

images/SK60.jpg” alt=”SK60″ />SK60

OBS! Bilder finns inte med här!

images/J35.jpg” alt=”J35″ />J35

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Askadare.jpg” alt=”Askadare” />I väntan på spontan flyguppvisning med Biltemas Spitfire.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Spit_1.jpg” alt=”Spit 1″ />

OBS! Bilder finns inte med här!

images/spit2.jpg” alt=”spit2″ />Tack Pär för uppvisningen!

 

Nästa årsmöte, dvs 2018, planeras att arrangeras i Göteborg den 21-22 april där ett besök på Aeroseum står på programmet. Notera gärna detta i almanackan redan nu.

Text: Ulf Delbro, Foto: Hans Groby.

 

Om någon årsmötesdeltagare har någon fin bild att dela med sig skicka till ordf@archived2.flyghistoria.org så kompletterar jag gärna denna artikel.

Bengt Olov Näs,

 

 

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.