Skip to content

SFF Halland Medlemsmöte i mars.

Torsdag 23 mars

Som de flesta regionavdelningar av SFF brukar vi i Halland också engagera intressanta föredragshållare till våra medlemsträffar. Till vårt marsmöte hade vi som gäst glädjen att möta Lt.Col. Matt Bruno från USAF och US Embassy i Stockholm. På hans visitkort kan man läsa Chief, Office of Defence Cooperation. Matt Bruno har en skiftande karriär inom USAF. Han är själv inte pilot med har verkat som lärare för jaktpiloter på Luke AFB i Arizona. Utbildningen där bedrivs till stor del i F-35 flygplan. Det som brukade ses som ”Top Gun”-skolan är numera ytterligare varierat med, som han sa, cyber- och space-inslag.

Matt Bruno har tjänstgjort på många platser runt i USA och världen, bland annat i Irak i ett par omgångar.  Han har också varit involverad i flygplansaffärer länder emellan. När Sverige köpte HKP 16, Sikorsky UH-60 Blackhawk, hade han sitt finger med i spelet. Det var ett framgångsrikt samarbete på högsta politiska nivå. Även om det aktuella projektet ”Trainer T-X” med Boeing och SAAB som intressenter kunde han berätta. I de stora militärövningarna ”Red Flag” och ”Northern Flag” har han medverkat som samordnare och observatör och hade mycket att säga. Det var ett mycket intressant föredrag vi, 30-talet SFF-are, fick lyssna till. Det kändes exklusivt att få inside information. 

Fredag 24 mars

Men även vi fick möjlighet att informera Lt.Col. Bruno om flyghistoria i Sverige och särskilt då i Halland. Dagen efter hans föredrag såg vi honom som gäst i det lilla muséet hos Swedish Forced Landing Collection i Morup. Vi berättade om de många nödlandningar och haverier som inträffade här under andra världskriget. Störst intresse visade han för den s.k. Skummeslövslövsmustangen och det arbete vi lagt ner på bärgning, dokumentation och forskning efter den omkomne pilotens familj. Resultatet av arbetet: mötet med familjen Phillips, berörde honom märkbart. Han  fick även möjlighet att besöka den minnessten vi rest i Skummeslöv till minne av den omkomne Edward Phillips. När Matt Bruno lämnade Halland hade med sig ett par presenter. Dels filmen Lucky Strike av Falkenbergaren Jan-Olof Nilsson samt boken Making for Sweden av Bo Widfelt. Bägge belyser situationen för amerikanska nödlandare i Sverige under kriget.

Vår ordförande, Olle Jensen, har lagt ner ett stort arbete för att göra detta besök möjligt. Både för Matt Bruno och oss i SFF Halland var det värt mödan. Vi tackar Amerikanska ambassaden i Stockholm för att vi fick disponera Matt Bruno ett helt dygn.

Jarl Svensson 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Skummeslov_Minnesplatta.jpg” alt=”Skummeslov Minnesplatta” />
Minnesplatta vid Skummeslöv efter omkomne amerikanska piloten Edward E. Phillips

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/002-1046731_stenflag.jpg” alt=”002 1046731 stenflag” />
Minnesstenen övertäckt med USAs flagga Stars and Stripes.

OBS! Bilder finns inte med här!

images/002-1046732_stenskylt.jpg” alt=”002 1046732 stenskylt” />
Minnesstenen med minnesplattan vid Skummeslöv i Halland.

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.