Skip to content

En av trafikflygets storsäljare, Boeing 737, fyller 50 år i år. Med närmare 9450 exemplar levererade och över 4500 på order, är den på god väg att slå klassiska Douglas DC-3 i antal tillverkade passagerarflygplan. Över 10 tusen DC-3 (eller snarare militärversionerna C-47, C-53 m fl) byggdes i väst och ytterligare cirka 3000 på licens i Sovjetunionen.

Första flygning av Boeing 737 ägde rum den 9 april 1967 med piloterna Brien Wygle och Lew Wallick vid spakarna. Planet lyfte från Boeings flygfält i Seattle och landade två och en halv timme senare på Paineflygfältet i Everett. Denna första version, Boeing 737-100, levererades till västtyska Lufthansa den 28 december 1967 och sattes i trafik tidigt året därpå. Under årens lopp skulle Lufthansa bli en av de största Europeiska användarna av Boeing 737. Tron på det nya flygplanet var inte överdriven hos Boeing, man hoppas bara att det skulle gå runt, ekonomiskt. En bedömning som slog fel, med råge!

Boeing 737 skulle komma att tillverkas i flera olika versioner. Först var det versionerna 100/200, vilka utmärkte sig genom sina cigarrformade motorgondoler. Numera kallas de på skämt för Jurrasic. Modellerna 100/200 hade Pratt & Whitney Jt8D motorer. Svensk operatör av 200-versionen var Time Air Sweden. 737-100/200 får av bullerskäl ej flyga i de flesta länder såvida inte motorerna modifierats med s.k. “Hush-kit” och flygplanet omcertifierats till ICAO Kapitel 3-standard.

Nästa modell var serien 300/400/500 med större fläktmotorer från CFMI, med sina karaktäristiska motorgondoler vilka var tillplattade undertill för bättre markfrigång. De kom så småningom att kallas för Classic efter att Next Generation 600/700/800/900 utvecklades. Det som skiljer de olika numren i serien 600/700/800/900 åt, är längden på flygkroppen och därmed passagerarkapaciteten. Tvärsektionen är däremot identisk för alla 737 modeller och generationer. 737NG fick inte bara en vidareutvecklad CFM motor utan också en ny och större vinge. Nu satsar man på Boeing 737MAX med den nya motorgenerationen som bland annat ger bättre prestanda och bättre bränsleekonomi.

SAS var ”launch airline” för 737-600-versionen. Genom uppköpet av Braathens Safe, Linjeflyg samt expansion med de större 700/800-versionerna har SAS varit en stor användare av Boeing 737. Braathens Safe och Linjeflyg tillförde också 737-classicversionerna 400/500.

I Sverige använde också Falcon Air 737-300QC under en period. 737-300QC är en s.k. Quick Change version som relativt snabbt kan konverteras till fraktflygplan. I passagerarversion stod stolarna på lastpallar som snabbt kunde tas ur flygplanet. Falcon Air flög post på natten och passagerare på dagen.

Text och foto: Lennart Berns

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/B200.JPG” alt=”B200″ />

En Boeing 737-200 fotograferad på Madeira 2004. Svensk operatör av versionen var Time Air Sweden.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/B300.JPG” alt=”B300″ />

På denna bild av en Boeing 737-300 under landning, syns tydligt de tillplattade motorgondolerna.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/600va.JPG_.jpg” alt=”600va.JPG ” />

En SAS Boeing 737-600 Next Generation med effektiva fläktmotorer. 

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/800.JPG” alt=”800″ />

Boeing 737-800 är den näst största versionen i 737NG serien. Den kan beroende på kabinlayout ha upp till 189 passagerarstolar. 737-800 och -900 har två nödutgångar över vingen till skillnad mot en nödutgång på de mindre 600/700 versionerna.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/B738w.jpg” alt=”B738w” />

737-800 med Winglets under landning på Arlanda. “Vingöronen” som också kallas “Blended Winglets” för Boeing 737 utvecklades av ett separat bolag, Aviation Partners Boeing (APB) med visst ägarintresse från stora Boeing. Winglets reducerar det inducerade motståndet och minskar därmed bränsleförbrukningen med upp till 4% beroende på flygsträckan. 

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.