Skip to content

Den 10 mars 1947, i dagarna för 70 år sedan, var en märkesdag för svenskt flyg! Då flög för första gången Sveriges första jetflygplan, eller reaktionsflygplan som det hette på den tiden, förkortat ”rea”. Vid spakarna på denna Saabs J 21R, där R står för ”rea”, satt dåvarande kaptenen, sedermera generalen Åke Sundén.

Saab J 21R var den enda lyckade konverteringen i världen av ett operativt flygplan från propellerdrift till jetdrift, något som väckte stor uppmärksamhet i den internationella flygfackpressen. Grunden utgjordes av den propellerdrivna J 21 med skjutande propeller mellan två stjärtbommar, Saabs ”fullträff med två bommar”. Saabingenjörerna bedömde att ändringarna skulle inskränkas till cirka 20 % för jetversionen, men det visade sig att över 50 % fick ändras. Kroppen fick ett bulligare utseende för att rymma den nya motorn av typen de Havilland Goblin och stabilisatorn fick höjas för att inte komma i konflikt med jetmotorns utblås. Även landningsstället och vingarna fick byggas om.

Från början var det tänkt att J 21R skulle placeras på F 10 som jaktflygplan. Det visade sig emellertid ganska omgående att typen inte lämpade sig för den rollen. Den var trög och tung i skevningen och uppnådde lätt kritiskt machtal. Av ursprungligen beställda 120 flygplan reducerades ordern till 64 flygplan. J 21R kom i stället att överföras till F 7 som attackflygplan. Där gjorde den som A 21R god tjänst och lade grunden för den attacktaktik som i huvudsak tillämpas än idag. Beväpningen utgjordes av fyra 13,2 mm kulsprutor och en 20 mm automatkanon. Under kroppen kunde man bära en kapsel som innehöll åtta kulsprutor, den s.k. paddan, ett dödligt vapen mot marscherande trupp!

Tyvärr kom ingen 21R att sparas för eftervärlden. Men genom att bygga om en av tre bevarade propellerdrivna J/A 21 kan Flygvapenmuseum på Malmen visa upp de båda versionerna, vilka man kan säga lade grunden för Saabs fortsatta satsning på okonventionella konstruktionslösningar, som Viggen och Gripen.

Fotnot: Benämningen ”rea” övergavs när SAS 1956 anskaffade sina första Sud Aviation Caravelle jetdrivna passagerarflygplan. ”Rea” såg inte så bra ut i annonserna … I stället blev det ”jet” och Flygvapnet var inte sena att ta efter.

Text: Lennart Berns

OBS! Bilder finns inte med här!

images/212small.jpg” alt=”212small” />

Ingen J 21R i original finns bevarad, men denna brist åtgärdades av en grupp pensionerade tekniker och flygplansbyggare av vilka flera varit med under den ursprungliga konverteringen. Resultatet kan nu studeras på Flygvapenmuseum på Malmen. Foto: Knut Övrebö

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Overrackning_s.jpg” alt=”Overrackning s” />

Vid avtäckningen av J 21R i Flygvapenmuseum i maj 1998 överräcktes en tavla av flygplanet till dess förste pilot, provflygaren Åke Sundén, t v i bilden. Den som överräckte tavlan var Ingvar Svensson från Östergötlands Flyghistoriska Sällskap. Tavlan finns i Flygets Hus. Foto: Lennart Berns 

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.