Skip to content

Inför trettio intresserade åhörare berättade Johan Wiklund om sitt projekt: Cape to Cape. En rekordlång flygning med ett gammalt dubbeldäckat flygplan konstruerat i England på 1920-talet.

Han presenterade sig som flygkapten i SAS med ett flygintresse som väcktes med Bigglesböcker. Efter värnplikt med u-båttjänst fick han helikopterutbildning i armén. Utbildade sig till trafikflygare på Trafikflygarhögskolan i Ljungbyhed. Genomgick civil utbildning till konstflygare och formationsflygare. Han berättade öppenhjärtigt om ett allvarligt flyghaveri med en de Havilland Moth, orsakat av en egen felbedömning. Efter svåra skador kunde han återgå som flygkapten efter sex månades konvalescens.

Johan beskrev begreppet envelop. I flygsammanhang betyder det inte kuvert utan i stället de fart- och höjdområden inom vilka en viss flygplantyp kan flyga säkert. Han beskrev sig själv som en person som gärna vill testa och utmana gränser. Han har t.ex. tillsammans med sin bror seglat t.o.r. Västindien.

Johan läste en bok om en person som år 1929 flög från Bromma till Sydkap i Afrika. Boken ”Sandviks flygning till Kap” handlar om en svensk flygpionjär: Gösta Andrée (1899 – 1959). Denne genomförde sin flygning med en Moth DH 60. Man kan också läsa om Andrée i Erik Bratts bok ”Folk och flyg”.

Johan flög sin Moth Major DH 60 upp till Nordkap. Flygplantypen är en föregångare till Gipsy Moth som användes i Svenska Flygvapnet (SK 11) och sedan blev vanlig i våra flygklubbar. Motorstyrkan är 130 hk och marschhastigheten 130 km/t. Han är utbildad flygmekaniker och gör rutinunderhåll själv. Han medförde vissa reservdelar och verktyg men behövde egentligen inte utföra några reparationer under den långa flygningen. Han betonade att ett så gammalt flygplan är enkelt till sin konstruktion och därigenom lättskött.

Flygningen gick i etapper genom Europa till klacken i Italien. Vidare via en ö i Medelhavet till Kairo. Det innebar sex flygtimmar över vatten. Han var försedd med flytväst, livbåt och överlevnadsdräkt. När han anlände till Kairo, i mörker och dåligt väder, hade han varit i luften sammanlagt nio timmar den dagen. Där blev han fängslad, anklagad för spioneri. Han hade en kamera monterad på flygplanets vingstag! Frisläppt efter 30 timmar, bryskt behandlad. Fortsatte över östra Afrika via Sudan, Etiopien, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana till Sydafrika och Kapstaden. Han försökte följa Gösta Andrées rutt. Han landade samma datum som Andrée, den 24 oktober, 86 år efter sin föregångare! Här möttes han av sin familj, hustru, två barn och mamma.

Framförandet kryddades med korta filmsekvenser, egna bilder samt gamla bilder från Andrées flygning. Andrée flög sin Moth hem igen men det gjorde inte Johan. Hela äventyret tog sju veckor och kostade tre till fyrahundratusen kronor. Det kunde genomföras tack vare mindre, ofta privata, sponsorer.

Bengt Landervik

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/JWiklund.jpg” alt=”JWiklund” />

Johan Wiklund. Foto Bengt Landervik

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.