Skip to content

Nu har flygupplevelsecentret Aeroseum i Göteborg fått ännu en intressant utställning att bjuda sina besökare på, nämligen en om den svenska Kustbevakningens flygverksamhet. Utställningen invigdes den 11 oktober av Ronnie Willman, chef för Kustbevakningens flygavdelning samt av Roger Eliasson, chef för Aeroseum.

– Vår flygverksamhet fyller i år 40 år, berättade Ronnie Willman vid invigningen, och den råkar vara precis lika gammal som popgruppen ABBA:s fjärde album ”Arrival”, som släpptes 1976. Och det skedde faktiskt på exakt samma dag som vi inviger den här utställningen, nämligen den 11 oktober, fastställde Ronnie med glimten i ögat.

– Det året, 1976, drogs alltså Kustbevakningens flygverksamhet formellt igång, och vi fick två flygplan av typ Cessna 337 ”Sug-och-blås” att disponera, förklarar Ronnie Willman. Men redan på 60-talet fanns det anställda inom Kustbevakningen som hade flygcertifikat, och som mycket målmedvetet arbetade för att visa ledningen hur användbart flyget var för att lösa flera av Kustbevakningens uppgifter. Och till slut bar detta alltså frukt.

Efter 337:orna anskaffades tre stycken Cessna 402 vilka sedermera ersattes av den spansktillverkade flygplantypen Casa 212. Dessa  blev 2008 ersatta av tre stycken Bombardier Dash 8/Q 300. Dash 8 är bl.a. utrustade med mycket avancerade och effektiva sensorer för havsövervakning som utvecklats tillsammans med Rymdbolaget i Göteborg. – Tack vare den utrustningen har vi i dag utan tvekan ett av de bästa systemen i världen för sjöövervakning, fastställde Ronnie Willman.

– Vi är stationerade i Nyköping, och vi flyger dagligen över Östersjön. Men vi har även deltagit i flera operationer i Medelhavet de senaste åren, och med hjälp av våra insatser med flygplan, fartyg och mindre båtar har tusentals människoliv kunnat räddas i Medelhavet, förklarar Ronnie.

– Det är en mycket intressant utställning våra besökare nu kan ta del av, sade en glad Roger Eliasson när han invigningstalade. Den ger en mycket bra bild över Kustbevakningens uppgifter och hur viktig Flygavdelningen är för att lösa dem. Förutom flera skärmar med fyllig information finns  också möjligheter att gå in och prova en av de tre operatörsplatserna som finns i varje flygplan. Till detta kommer, som grädde på moset, att en av de ursprungliga 337:orna hos Kustbevakningen finns utställd här till glädje för våra besökare, sade Roger Eliasson.

Text och foto Ulf Delbro

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_1x.jpg” alt=”Bild 1x” />

1. Ronnie Willman (t.h.) och Roger Eliasson framför den ena av KBV:s första två flygplan av typ Cessna 337.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_2x.jpg” alt=”Bild 2x” />

En av de tre operatörsplatserna i flygplan Dash 8 finns utställd och kan provsittas.

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_3x.jpg” alt=”Bild 3x” />

Operatörens bildskärm

 

OBS! Bilder finns inte med här!

images/Bild_4.jpg” alt=”Bild 4″ />

4. Kustbevakningen har idag tre stycken flygplan av typ Dash 8/Q 300. Foto: via KBV

Checka in/ut hos SFF

Ange din e-postadress och lösenord i fälten nedan för att logga in.

Observera att om du redan är inloggad så loggar du ut från denna ruta också (Länken “Logga ut” i blått längst ner).

Får du problem så titta i “Hjälp-menyn”! 

Lite hjälp för att hantera SFF hemsida

Navigering

Hemsidan har alltid de översta menyerna tillgängliga (förutom om man kommit vidare till någon annan hemsida, ex. Webshop).

Det finns ett antal sätt att “förflytta sig”:

  • Via den övre blå menyn, där man kommer direkt till vald sida alt. där det finns en liten trekant där man kommer till undermenyer.
  • Under den blå menyn finns ett vitt fält med blå knappar; dessa leder direkt till speciella funktioner.
  • När man “rullat” en bit ner på en sida så dyker en upp nere till höger; Klicka på den och du kommer direkt upp till starten av sidan.
  • Om man har kommit vidare till en ny sida via en eller flera tidigare sidor (dvs. via länkar) och vill komma åter till någon av dessa tidigare sidor: Använd din webläsares bakåtpil (uppe till vänster) som ser ut ungefär så här: .
    Speciellt när man kommit över till någon annan hemsida, ex. Forum, så är detta ett sätt att ta sig tillbaka.
  • Om man någonstans vill ta sig direkt till startsidan så kan man alltid klicka på antingen Start på den blå menyn eller på SFF-loggan högst upp.

 

Logga in och logga ut

Den som är medlem kan logga in på hemsidan och får då tillgång till extra information. Bl.a. kan man då komma till SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Logga in gör man via knappen uppe till vänster; “Medlem: Logga in/ut här!”.
Logga ut görs med samma knapp!

Medlem måste ha angivit e-postadress för att kunna logga in. Denna e-postadress är också det “Username” man skall ange tillsammans med det lösenord man registrerat i medlemsregistret.

När du är inloggad så ser man på den blå menyn till höger sitt login-namn följt av “inloggad!” 

Om du inte är medlem så kan du enkelt fixa det genom att  klicka här! Det finns även flera ställen på hemsidan där du komma till medlemsanmälan.

När du är inloggad kan du komma åt det som ligger under knappen ”Medlemmars sida”, t.ex. SFF Publikationer och Digitalt bild- och mediearkiv. 

Medlem som har glömt lösenordet:
Klicka på “Logga in/ut” uppe till vänster och “Lost your password?”: Här skriver man sedan den epost-adress som man loggar in med. Ett mail med instruktioner kommer därefter att skickas till denna adress.

Logga in på Medlemssystemet:
Medlemmar kan logga in på medlemssystemet för att själva administrera sina egna medlemsuppgifter.
Om du skall logga in på Medlemssystemets hemsida (via menyn Medlem/Logga in på medlemssystemet) så är det samma användar-id och lösenord, och om du glömt lösenordet så finns även där en länk som fungerar på motsvarande sätt som ovan.

Vid problem med inloggning så kontakta antingen Medlemsregister, Medlemsservice eller Kansli; Kontaktuppgifter finns nederst på sidan eller under menyn “Om SFF/Kontaktuppgifter”. 

Digitalt bild- och mediearkiv

Detta når inloggad medlemmar via antingen knappen “Medlemmars sida(inloggad medlem)” eller knappen Bild- & Mediearkiv(inloggad medlem). 
Man kommer efter detta till en ny separat sida där man kan söka i det digra arkivet!
Observera att det finns en separat sida med instruktioner för sökning som nås via länken “Instruktioner för sökning” uppe till höger på mediearkiv-sidan.
När man vill åter till hemsidan så får man antingen “backa” tillbaka med webläsarens vänsterpil uppe till vänster, eller ange hemsidans adress (archived2.flyghistoria.org) i adressfältet.

 

Forum

Knappen “Forum” länkar dig direkt vidare till den separata Forum-sidan. 
Här behövs ett separat login om man vill logga in – Se “FAQ” eller “Bli medlem” på Forum-sidan!

 

SFF Webshop

Knappen “SFF Webshop” länkar dig direkt vidare till den separata SFF Webshop-sidan. 
Obs. att på första sidan här skall du klicka på “Svensk Flyghistorisk Förenings Webshop” uppe till vänster för att komma till själva butiken.
Här behövs inget login, men enbart medlemmar kan handla i denna webbutik.

 

SFF Profilprodukter

Knappen “SFF Profilprodukter” länkar  direkt vidare till en hemsida med SFF profilprodukter (ex. skjortor, jackor, väskor mm.) hos en extern leverantör. Här  kan man beställa och betala dessa produkter, men detta sker direkt med leverantören. SFF är alltså inte inblandad i själva försäljningen eller leveransen utan all kontakt sker med leverantören direkt. 

 

Start-menyn & SFF-logotypen

Denna meny längst till vänster tar dig alltid direkt till första sidan. 
Även ett klick på SFF-loggan tar dig alltid direkt till första sidan.

Längst ner på sidan

Finns traditionell allmän kontaktinfo samt möjligheten att följa SFF på Facebook. 

Mobila enheter och mindre skärmar

SFF hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar, speciellt då mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor (man kan även prova detta genom att minska fönstret på sin PC/Mac).
På en mindre skärmyta så ändrar sig menyer och text så att det inte blir så ”brett” och istället ”förlängs” hela innehållet.
Menyer nås genom att klicka/peka på ”fyrkanten med de tre strecken” (hamburgare kallas den också) högst upp.