SFF Bildarkiv


Bildarkivet i SFF arkiv innehåller mer än 280.000 foton, varav hittills 200.000 foton är skannade i högupplöst format.
Fotografierna, bestående av pappersbilder, negativ, diabilder och gamla glasplåtar samt moderna digitala bilder, har under årens lopp skänkts till föreningen för att de skall komma flyghistoriskt intresserade och forskare till gagn.
Ett arbete har sedan mitten av 1990-talet pågått med identifiering av bilderna samt registrering av dessa uppgifter i en databas.
Bilderna skannas och läggs omgående upp på SFF:s server, så att de direkt finns tillgängliga från hemsidan. Bilderna skannas i högupplöst format och det är möjligt att använda dem för tryckning m.m. direkt från fil.
SFF medlemmar har möjlighet/behörighet att ta del av bilderna i lågupplöst utförande, via SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
Sökning av de skannade bilderna görs via en sökmotor, vi rekommenderar dock att först läsa instruktionerna som finns på söksidan.
I registret kan man söka på t.ex. flygplanstyp, Civ/Fv-nr (registrering), tillv.nr, plats, personnamn, tidperiod m.m.
Vill Du själv ladda upp egna högupplösta bilder till SFF bildarkiv, kontakta ansvarig för SFF Digitalt bild- och mediearkiv.
För att från hemsidan få tillgång till bildarkivet, som ingår i SFF Digitalt bild- och mediearkiv, behöver du vara inloggad medlem (detta gör du uppe till vänster på hemsidan) och sedan klicka på antingen ikonen”SFF Mediearkiv” högst under menyraden eller via SFF Digitalt bild- och mediearkiv på “Medlemmars sida”-sidan.
Fler bilder önskas till vårt arkiv!
Målsättningen är att SFF:s bildarkiv skall vara det mest kompletta och lättast åtkomliga bild- och fotoarkivet i landet, när det gäller svensk flyghistoria.
Det är en obalans i arkivet vad avser fördelning civilt och militärt flyg. Ca. 60% är bilder med militär anknytning, ca. 40% är trafikflyg, klubb-, privat-, segel- och ballongflyg.
Tyvärr finns det mycket få bilder på civila flygplatser och flygplatsbyggnader, såväl gamla som nya bilder.
Vi tar därför tacksamt emot bilder från dessa delar inom svenskt flyg!
Ett önskemål är att det med varje bild bifogas en kort beskrivning av motivet och sammanhanget när det togs, var och när bilden tagits samt vem som är upphovsman.
Om bilden är yngre än 50 år önskar vi även en bekräftelse på att upphovsmannen godkänner att SFF får publicera bilden.
Både amatörbilder och proffsbilder är mycket välkomna!